8 mënyra inteligjente si të shumëfishoni paratë tuaja.

Të gjithë duan të rrisin parat e tyre. Por, para se të fillojmë me ‘si të bëjmë’, le të meditojmë për pyetjen themelore – çfarë është të jesh i pasur?  A është duke udhetuar me një BMW apo duke ngrënë në restorante të nivelit të lartë apo duke u nisur në udhëtime luksoze?  Epo, këto janë thjesht kremi mbi tortë; të jesh vërtet i pasur do të thotë të grumbullosh para të mjaftueshme për të siguruar një të ardhme të sigurt financiare.

  1. Thuaji jo borxhit

Për shumë njerëz, borxhi është si këneta.  Ata përpiqen të dalin nga borxhet e tyre aktuale duke marrë gjithnjë e më shumë borxhe që zhyten në problemet financiare gjithnjë e më thellë. Pasi të jeni liruar nga borxhi juaj, duhet të punoni për grumbullimin e parave të gatshme të mjaftueshme për shpenzimet tuaja të menjëhershme. Vetëm pas kësaj, ju do të jeni gati dhe të gatshëm për të bërë një investim.

  1. Jini konsistent në investimin tuaj

Në terminologjinë e investimeve, njihet më mirë si diversifikim. Ta themi thjesht, këshillon investitorin të vendosë paratë e tij në opsione të ndryshme si pasuri të paluajtshme, bono, aksione dhe mallra. Kjo është një nga mënyrat më të mira për të rritur paratë tuaja duke hedhur poshtë shanset për të qenë në humbje të plotë nëse një investim rezulton të jetë i dështuar pasi do të kishit akoma mundësi të tjera për t’u mbështetur.

  1. Ndërroni investimet ndërsa përparësia juaj ndryshon

Ndërsa plakeni, perspektivat dhe përparësitë ndryshojnë.  Në vitet tuaja më të reja në mënyrë që të rritni paratë tuaja, ju mund të mendoni t’i vendosni paratë tuaja në investime me rrezik të lartë me kthim të lartë, por ndërsa plakeni, është më mirë të përdorni një qasje konservatore dhe të ruani atë që keni fituar dhe fituar me zell përmes vitet e tua te meparshme.

  1. Filloni Heret

Sa më shpejt të filloni të investoni, aq më shumë kohë investimi merr për vizim, dhe aq më të mira bëhen shanset e rritjes së parave.  Në një kuptim, investimi është diçka që gjithmonë duhet ta kishit filluar pak më herët për të rritur paratë tuaja. Përzierja çon në një rritje eksponenciale të parave tuaja dhe efekti i tyre rritet me rritjen e afatit të investimit.  Rregulli kryesor është, sa më herët të filloni, aq më mirë rriten paratë.

  1. Investoni me zgjuarsi

Mos u magjepsni nga reklamat e investimeve.  Përdorni depërtimin dhe diskrecionin tuaj ndërkohë që bëni zgjedhjen tuaj të investimit.  Mundohuni të bëni më të mirën e investimeve duke i vendosur paratë tuaja në investime të kursimit të taksave të tilla si Skema Kombëtare e Pensionit (NPS), fondi i providencës, fondet e përbashkëta ELSS dhe kështu me radhë.

  1. Largoni frikën

Askush nuk mëson not pa u futur në ujë.  Pra, nëse doni të rritni paratë tuaja dhe të bëheni të pasur, edhe ju duhet ta lini mënjanë frikën dhe të filloni të investoni. Vënia e asgjë në rrezik mund të jetë si të rrezikosh gjithçka.  Shumë njerëz mendojnë se kursimi i parave është njësoj si investimi.

  1. Merrni këshilla të ekspertëve

Nëse jeni pak i zbehtë për qëllimet dhe përparësitë tuaja financiare, më mirë merrni ndihmë profesionale ose këshillohuni me dikë të afërt, i cili është i mirë me numra dhe që ka dhënë një shembull për të bërë para investimet. Lëreni një këshilltar financiar të hedh një vështrim në financat tuaja dhe të sugjerojë investime që i përshtaten nevojave dhe oreksit tuaj.  Kjo mund t’ju ndihmojë të kuptoni një strategji investimi