E ardhmja e kriptovalutave

Një kriptovalutë është një monedhë dixhitale që krijohet dhe menaxhohet përmes përdorimit të teknikave të përparuara të kriptimit të njohura si kriptografi. Disa nga kufizimet me të cilat përballen aktualisht kriptovalutat – të tilla si fakti që pasuria dixhitale e dikujt mund të fshihet nga një përplasje kompjuteri, ose që një kasetë virtuale mund të plaçkitet nga një haker – mund të kapërcehen në kohë përmes përparimeve teknologjike.
Ndërsa numri i tregtarëve që pranojnë kriptovaluta është rritur në mënyrë të vazhdueshme, ata janë akoma në pakicë. Që kriptovalutat të përdoren më gjerësisht, ato së pari duhet të fitojnë pranim të gjerë midis konsumatorëve. Sidoqoftë, kompleksiteti i tyre relativ në krahasim me monedhat konvencionale ka të ngjarë të pengojë shumicën e njerëzve, përveç atyre të aftë teknologjikisht.

Një kriptomonedhë që aspiron të bëhet pjesë e sistemit kryesor financiar mund të duhet të plotësojë kritere gjerësisht të ndryshme. Do të duhet të jetë matematikisht komplekse (për të shmangur mashtrimet dhe sulmet e hakerëve), por e lehtë për t’u kuptuar nga konsumatorët; të decentralizuar, por me mbrojtje adekuate të konsumatorit; dhe të ruajë anonimitetin e përdoruesit pa qenë kanal për evazion fiskal, pastrim parash dhe aktivitete të tjera të këqija. Meqenëse këto janë kritere të frikshme për të përmbushur, a është e mundur që kriptovaluta më e popullarizuar në kohën e disa viteve mund të ketë atribute që bien midis monedhave të rregulluara dhe kriptovalutave të sotme? Ndërsa kjo mundësi duket e largët, ka pak dyshim se si kriptomonedha kryesore aktualisht, suksesi i Bitcoin (ose mungesa e saj) në trajtimin e sfidave me të cilat përballet mund të përcaktojë fatin e kriptovalutave të tjera në vitet në vazhdim.


Mania dhe paniku që kanë kapur kriptovalutat e decentralizuara janë duke rritur tërheqjen e rivalëve të tyre të ardhshëm: para të gatshme dixhitale, të lëshuara nga bankat qendrore. Kjo është pikërisht ajo që përdoruesit do të dëshirojnë në një botë të “Internetit të Gjërave“ ku makineritë duhet të zgjidhin pretendimet me njëri-tjetrin gjatë gjithë kohës, në çast, por pa kontribuar në ngrohjen globale.
Monedhat zyrtare elektronike do të jenë një lloj i ri i detyrimeve të bankës qendrore krahas parave fizike, megjithëse për investitorët që vendosin bast për vlerën e ardhshme të dollarit, jenit ose euros, ato nuk do të jenë një klasë e re e aseteve.
Nëse adoptimi i kriptomonedhës është një “dhimbje koke“ për qeveritë, një popullaritet dërrmues i parave digjitale mund të jetë gjithashtu një problem. Bankat mund të humbin depozitat nëse klientët preferojnë të kenë një kërkesë të drejtpërdrejtë tek autoritetet e tyre monetare. Huadhënësit që financojnë hua afatgjata me likuiditet afatshkurtër të tregut mund të futen në telashe më vonë. Këto rreziqe nuk janë të reja. Më shumë se një dekadë më vonë, suksesi i lëvizjes kiberpank do të matet jo nga klasa e pasurive shumë e paqëndrueshme, spekulative që ka ndihmuar në pjelljen dhe popullarizimin, por nga rritja e ndikimit të teknologjisë blockchain brenda sistemit tradicional financiar.


Mbështetësit e Bitcoin dhe kriptovalutave të tjera pohojnë se këto platforma financiare janë në vetvete sisteme të pasigurta – domethënë, ato nuk janë të lidhura drejtpërdrejt me asnjë shtet-komb, qeveri ose organ. Ata do të argumentonin se kriptovaluta është më e lartë se monedhat fizike tradicionale sepse nuk varet, për shembull, nga qeveria federale e SHBA. Ato janë ende të varura nga infrastruktura themelore që mundëson kriptomonedhat si Bitcoin, shumica e të cilave ndodhet në Kinë. Qeveria kineze teorikisht mund të bëjë ndryshime në kriptovalutat në një nivel themelor duke imponuar vullnetin e saj tek minatorët e të dhënave që i mbajnë ato të funksionueshme.

Kriptovalutat do të luajë rolin e parave fizike dhe faturimit të vjetëruar në vitet e ardhshme. Duke përdorur teknologjinë e kohës, përdoruesit mund të vendosin transaksione përmes një aplikacioni të dedikuar – CryptoPay – i cili mund të arrihet përmes një skanimi biometrik në smartphone-in tuaj, ose përmes një lente kontakti të zgjuar në syrin tuaj. Ajo për të cilën mund të jemi të sigurt është se deri në vitin 2025 do të ketë një bollëk teknologjie që do të lejojë kriptovalutat të lulëzojnë. Nga rrjetet e ndërlikuara të bllokimit të zinxhirëve që mund të përdorin transaksione të menjëhershme deri te rimagjinimi i portaleve të mikropagesave për shërbimet në internet – ka shumë arsye për të përqafuar paqëndrueshmërinë dhe për t’u entuziazmuar për kriptovalutat në 2025.
Duke marrë parasysh të gjitha parashikimet masive të çmimeve dhe parashikimet nga ekspertët e industrisë që sugjerojnë se Bitcoin një ditë do të zëvendësojë të gjitha monedhat në të gjithë globin, është e lehtë të shohësh pse parashikimet e çmimeve të Bitcoin mund të arrijnë shifra kaq të larta, duke filluar nga mijëra madje edhe mbi 1 milion dollarë për BTC. Teknologjia revolucionare ka shkaktuar një industri të tërë që synon të prishë financat tradicionale dhe kriptovalutat tashmë janë në rrugën e duhur për adoptim të gjerë dhe përdorim të rregullt nga publiku i zakonshëm. Bitcoin është pranuar në shumicën e vendeve këto kohë, dhe madje mund të blihet në dyqane ushqimore përmes makinave Coinstar.


Një nga kritikat kryesore të dhëna ndaj kriptos është se nuk ka ndonjë vlerë të qenësishme. Në të vërtetë, vlera që ka është vlera që i siguron bota. Sidoqoftë, e njëjta gjë mund të thuhet për monedhat fiat në të gjithë botën që janë larguar prej kohësh nga standardi i arit. Mbrojtës të fortë për mbajtjen e arit e dinin për vite me radhë se shtypja ekstreme e parave do të çonte në një monedhë të zhvlerësuar. Meqenëse ari ka një furnizim relativisht të kufizuar dhe historikisht është parë si i vlefshëm, ata e përdorin atë si një mbrojtje kundër inflacionit dhe një mjet për të mbajtur qeverinë larg llogarive të tyre bankare.Disa nga përdoruesit më të vendosur të kriptovalutave mbajnë monedha për shumë arsye që njerëzit mbajnë ar. Dallimi kryesor midis të dyve është mosha shumë e re e kriptomonedhës, duke mos pasur histori të provuar me vlerë afatgjatë. Ajo që kriptoja bën mirë është aftësia për të mbajtur monedhat tuaja të sigurta duke përdorur një portofol jashtë linje dhe të kesh një furnizim të kufizuar që inkurajon rritjen eksponenciale të vlerës me rritjen e kërkesës. Me aftësinë për të transferuar menjëherë monedhat kudo në botë, ndryshimi i kërkesës dhe vlerës së përgjithshme të kriptomonedhës mund ta bëjë atë një mjet të popullarizuar pagese në botën e biznesit dhe peer-to-peer.         

      
E ardhmja e kriptomonedhës është ende e pasigurt. Megjithëse ka shumë skeptikë, madje disa prej tyre pranojnë se përdorimi i kriptomonedhës në aplikime specifike mund të jetë një zgjidhje e vlefshme. Bitcoin ka tërhequr interes të shtuar nga investitorët institucionalë të cilët janë gjithnjë e më të interesuar në kriptovaluta siç është bitcoin. Ekzistojnë gjithashtu spekulime serioze që një kriptomonedhë dixhitale si bitcoin mund të zëvendësojë arin si një pasuri të sigurt. Nga ana tjetër, skeptikët pëlqejnë të tregojnë se paqëndrueshmëria e bitcoin e bën këtë të pamundur.
Meqenëse ka disa pengesa të mundshme për adoptimin masiv të kriptovalutave, është e kuptueshme që investitorët me përvojë aktualisht po zgjedhin të jenë të kujdesshëm në lidhje me këtë teknologji. E megjithatë, shumica e njerëzve besojnë se kriptovalutat (dhe teknologjia e lidhur me blockchain) janë këtu për të qëndruar. Kjo sepse ato ofrojnë shumë nga avantazhet që konsumatorët duan në një monedhë: transparenca, decentralizimi dhe fleksibiliteti duke qenë kryesori midis tyre.