Në çfarë raportesh individët kalojnë kohën në internet ?

Duam apo jo, mediat sociale janë një pjesë e madhe e jetës së njerëzve tani dhe kjo nuk duket se do të ndryshojë edhe për shumë kohë. Çdo ditë, numri i përdoruesve të mediave sociale rritet. Çdo sekondë, 11 persona përdorin mediat sociale për herë të parë. Në vitin 2017, më pak se 2.5 miliardë njerëz ishin në mediat sociale në të gjithë botën. Sot rreth 3.8 milion njerëz përdorin media sociale, që është më shumë se gjysma e popullsisë së botës. Rrjetet sociale përfaqësojnë përdorimin më të madh në internet (22%), të ndjekur nga kërkimet në internet (21%), ku 20% leximi i përmbajtjes, komunikimi përmes postës elektronike (19%) dhe kanaleve të tjera, vizita në faqet multimediale (13%) dhe blerja në internet (5%). Aktivitetet më të njohura të ndërmarra në internet përfshijnë postën elektronike, kërkimin e informacionit shëndetësor dhe mjekësor, kërkimin e hartave dhe udhëzimeve, kontrollimin e parashikimeve të motit, leximin e lajmeve, pjesëmarrjen në hobi dhe blerjen e produkteve, si dhe angazhimin me të tjerët personalisht dhe për biznesin përmes mediave sociale. Është vlerësuar që të paktën 30% e popullsisë së botës është në internet, që përfaqëson pothuajse 2.1 miliardë njerëz dhe ky numër po rritet shumë shpejt ndërsa interneti dhe teknologjia bëhen më të disponueshme dhe si rrjedhojë më të përballueshme nga shumica e vendeve. 10 faqet e internetit më të vizituara janë: Google, Facebook, Yahoo, MSN/Bing, Youtube, Microsoft, AOL, Wikipedia, Apple/Safari, Ask.com.

Mesatarisht, ne shpenzojmë 144 minuta, ose dy orë e njëzet e katër minuta, në mediat sociale. Në disa vende në botë, njerëzit kalojnë shumë më shumë kohë në mediat sociale, dhe në të tjerët, ata shpenzojnë shumë më pak. Përqindja e popullsisënë internet vlerësohet si: SHBA – 80% 2. Evropë – 65% 3. Oqeani (përfshirë Australinë) – 59% 4. Amerika Latine – 38% 5. Azi – 22% 6. Afrikë – 11.5 %. Për më tepër, koha që njerëzit kalojnë në mediat sociale çdo ditë është rritur që nga viti 2012. Nuk ka asnjë mënyrë për të parashikuar të ardhmen, por ne presim që në vitin 2021 dhe më tej, mesatarja globale ka të ngjarë të rritet, veçanërisht pasi numri i përdoruesve të internetit dhe mediave sociale në të gjithë botën vazhdon të rritet.

Kompanitë e mediave sociale në përgjithësi nuk lëshojnë informacione për sa kohë njerëzit kalojnë duke i përdorur ato çdo ditë, megjithatë studime janë bërë në përdorimin e përditshëm të mediave sociale dhe Facebook mbretëron kur bëhet fjalë për kohën e kaluar brenda platformës. Sipas një studimi nga SimilarWeb, 58 minuta në ditë mesatarisht. Facebook është qartësisht ende i parë i rrjeteve sociale. Pavarësisht titujve që thonë se të rinjtë po braktisin platformën 15- vjeçare, të dhënat tregojnë ndryshe: në vitin 2019, 59 përqind e të gjithë përdoruesve të Facebook janë midis 18 dhe 34 vjeç. Facebook ende ka 1.4 miliardë përdorues aktivë çdo ditë, të cilët ngarkojnë 300 foto dhe shikojnë 8 miliardë video çdo ditë. Afër Facebook është YouTube, ku njerëzit shikojnë 5 miliard video çdo ditë. 30 milion përdorues aktivë të përditshëm të YouTube nuk janë askund afër 1.4 miliardë përdoruesve të Facebook, por përparësia e madhe e YouTube është se vizitori mesatar i tij kalon 40 minuta në faqe në te njejtën kohë. Në vendin e tretë për popullaritetin e rrjetit social është Instagram, i cili është në pronësi të Facebook. Instagram sheh 500 milion përdorues aktivë të përditshëm, të cilët ngarkojnë 95 milion fotografi dhe 250 milion histori çdo ditë. SimilarWeb gjeti se përdoruesit kaluan mesatarisht 53 minuta në ditë në Instagram në 2018. Whatsapp, gjithashtu në pronësi të Facebook, sheh 320 milion përdorues aktivë të përditshëm të cilët dërgojnë 43 miliardë mesazhe çdo ditë në platformë, duke kaluar mesatarisht 28 minuta në aplikacion çdo ditë. Ajo që e vendos Whatsapp në vendin 4 për popullaritetin e rrjetit social është fakti që po shton një milion përdorues të rinj çdo ditë.

Twitter ka 100 milion përdorues aktivë të përditshëm të cilët postojnë 140 milion tëeets çdo ditë. Twitter po shton gjithashtu 460.000 llogari të reja çdo ditë, në krye të totalit aktual prej 1.3 miliard përdoruesish të regjistruar. Snapchat ka 178 milion përdorues aktivë të përditshëm të cilët krijojnë 3 miliardë snaps në ditë. Përdoruesi mesatari Snapchat kalon 49.5 minuta në ditë në aplikacion. Snapchat regjistron gjithashtu 10 miliardë shikime ditore të videove të postuara në platformën e tij. 60 % e përdoruesve të Snapchat janë mes moshës 18 dhe 34 vjeç, dhe përdoruesit nën 25 vjeç po kalojnë më shumë kohë në Snapchat nga të gjithë përdoruesit e tjerë. Megjithëse është rrjeti më i vjetër social në këtë listë, imazhi profesional i Linkedin ka mbajtur që përdoruesit e saj të mos rriten aq shpejt sa disa platforma të tjera. Ka 546 milion përdorues aktivë të saj të përditshëm dhe po shton më shumë se 5 milion llogari të reja çdo muaj, rreth dy në sekondë. Pinterest sheh 70 milion përdorues aktivë të përditshëm, përfshirë 2 milion përdorues të përditshëm që ruajnë në mënyrë aktive pins në bordet e tyre, duke kaluar mesatarisht 14.2 minuta në faqe për vizitë. Më shumë se 100 miliardë pins janë ruajtur në më shumë se 1 miliard borde në nëntë vitet e Pinterest. Ndërsa marrim parasysh rolin që media sociale luan në jetën tonë sot dhe në të ardhmen, do të duhet të vendosim nëse duam të vazhdojmë të lejojmë që kjo teknologji të marrë sa më shumë nga koha jonë.