Pse njerëzit mund të mbajnë vetëm 150 miq ?

Sa me madhe te jete gjatesia e trurit, aq me e madhe eshte madhesia  e  grupit.  Cfarë madhësie grupi mund të parashikonte kjo marrëdhënie për njerëzit.

Numri që jepnin llogaritjet e mia ishte 150.  Kështu lindi “hipoteza e trurit shoqëror” dhe “numri i Dunbar”, e para i referohej marrëdhënies midis madhësisë së grupit dhe madhësisë së trurit në primat dhe e dyta referuar grupit natyror madhësi prej rreth 150 për njerëzit. Numri Dunar ka terhequr nje vemendje te madhe nder viteve. Ajo eshte perdorur ne hartimin e platformave te mediave sociale.

Kerkimet  sugjerojne qe ne mund te mirembajme vetem 5 miqesi intime, por ne njohim emrat e deri 1,500 njerezve. Sidoqofte, ne shume sfida te fundit nga kerkimet ne universitetin e Stochkholm pretendimet per te pasur zberthimet e fundit te numerave Dunbar qe tegojne trurin e nje shoqerie ekuacionin e parshikimeve te nje shoqerie ne mase te grupeve sociale. Nje studim qe  perdore te metat e metodave te statistikave dhe renien e llogarise per te dhenat e trupit qe ne tani kemi  suportuar  numrat e Dunbar. Provat që rrjetet sociale personale dhe komunitetet natyrore përafrojnë me madhësi 150, të karakterizuara nga një strukturë shumë e veçantë e shtresuar, janë rritur në mënyrë të konsiderueshme në dekadën e fundit.

Ne gjithashtu kemi plotësuar shumë nga detajet e sjelljes dhe crregullimeve neurologjike që qëndrojnë në themel të hipotezës së trurit shoqëror. Më shumë se një duzinë studimesh neuroimazherie kanë treguar se, si te njerëzit ashtu edhe te majmunët, madhësia e rrjetit shoqëror të një individi ndërlidhet me madhësinë e rrjetit nervor të mënyrës së tyre të paracaktuar – qarku i madh i trurit që menaxhon marrëdhëniet shoqërore.

Në mënyrë të ngjashme, mekanizmi i lidhjes i bazuar në prekje që mban këto grupe së bashku – një mekanizëm që shfrytëzon sistemin endorfinë të trurit – është i zakonshëm për njerëzit dhe primatët. Kjo është arsyeja pse përqafimi dhe prekja fizike janë kaq të rëndësishme në marrëdhëniet tona.

Robin Dunbar: Profesor i revolucionit psikologjik, departamenti i eksperimenteve psikologjike, universiteti i Oxfordit.